×

Inspectie van geldautomaten: een waardevolle taak

Ons land telt nog altijd duizenden geldautomaten. Die moeten gevuld worden – en dat is een riskante taak. Om het werk van geldlopers zo veilig mogelijk te maken, voert CED bouwkundige inspecties uit van pinlocaties. Een van onze experts legt uit waarom deze inspecties zo belangrijk zijn.

“Waardetransportbedrijven blijven een gewild doelwit van criminelen: hier is immers snel veel geld buit te maken. Geweld wordt hierbij niet geschuwd. Om de geldlopers hiertegen te beschermen, staat veiligheid hoog op het lijstje van zowel waardetransportbedrijven als van beheerders van de geldautomaten. Een van de maatregelen daartoe is een bouwkundige inspectie van de plek waar de geldoper zijn werk doet: de achter de geldautomaat gelegen waarderuimte. Want wat van waarde is, moet van waarde blijven – zowel mens als materie.”

Klein gebrek, grote gevolgen
“Zodra de geldloper zich in de waarderuimte bevindt om de automaten te vullen, ontstaat het gevaar van beroving. Je wilt dus voorkomen dat berovers op dat moment de waarderuimte binnen kunnen komen of al binnen zijn. Dat begint met de bouw van de pinlocatie. Die wordt uitgevoerd volgens een programma van eisen. Wij controleren of de ruimte voldoet aan deze eisen. Deze ‘dubbelcheck’ op het werk van de aannemer is geen overbodige luxe. Want waar gehakt wordt, vallen spaanders: een kleine fout, zoals een onjuiste bevestiging, is zo gemaakt. Het is goed dat daarop gecontroleerd wordt, want een ogenschijnlijk klein gebrek kan grote gevolgen hebben.”

Kijken bij de buren
“Naast de inspectie van de bouw, bekijken we ook de belending. Is in de naastgelegen panden detailhandel gevestigd, dan is bekend wie er in- en uitgaat. Maar het komt ook voor dat de panden ernaast leeg staan. Daar schuilt dan een potentieel gevaar: berovers zouden zich hier kunnen verschansen om de geldloper op te wachten. In zo’n geval moeten er extra maatregelen genomen worden om de veiligheid te vergroten. In ons advies geven we aan wat voor maatregelen dat zouden kunnen zijn.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
“Het inspecteren van deze ruimtes is mooi om te doen. Je bent nauw betrokken bij de oplevering van de pinlocatie en je hebt hierbij overleg met de architect en de aannemer. Bijvoorbeeld als er discussiepunten zijn rond de uitvoering van het programma van eisen. Samen dragen we zorg voor de oplevering van een pinlocatie met een veilige waarderuimte. Daar voel ik me ook echt mede verantwoordelijk voor. Want het gaat hier wel om de veiligheid van mensen.”